GPS-якір на Humminbird Solix і Minn Kota Ulterra i-Pilot Link

25 квітня 2018 р.

Ця стаття про сучасні гаджетах для риболовлі, в якій ми представляємо ще одну систему преміум класу від відомих американських виробників MinnKota і Humminbird. У неї входить багатофункціонального дисплей-ехолот Solix від Humminbird і човновий електромотор Minn Kota Ulterra з інтегрованою системою i-Pilot Link. Така спайка дає можливість отримати повноцінний човновий автопілот з електронним GPS-якорем на борту вашого катера.

Трапляється так, що на рибалці стає дорога кожна секунда. Знайшовши багатообіцяюче місце, згідно з даними ехолота, виникає бажання, чи не розпорошуючись, надійно зупинити човен. А потім, не відкладаючи, швидше за вивчити донний рельєф на наявність риби. Виникає питання - як це зробити швидше, не витрачаючи час на те, щоб дістати, прив'язати і опустити за борт стандартний якір. Хочеться прямо тут, перебуваючи за штурвалом приладової дошкою, отримати можливість зафіксувати катер. І безпосередньо над улюбленим ділянкою річкового або озерного дна.

Раніше в статтях ми розповідали про подібну системі від американського бренду MotorGuide , яка в зв'язці з ехолотом-картплоттера Lowrance може служити повноцінним автопілотом з функцією електронного GPS-якоря:

Першими, хто зміг вирішити задачу постановки на якір без якірної лебідки і опускання на дно вантажу фізично, були американські розробники з фірми Minn Kota. Ще вісім років тому вони придумали як схрестити електродвигун для троллинговой риболовлі з GPS-навігатором. Систему назвали i-Pilot, і вона стала маленьким переворотом в рибній ловлі. За ці роки технологія була вдосконалена, вона виконує роль фіксатора і управляється від звичайного бездротового пульта.

GPS-якір на Humminbird Solix і Minn Kota Ulterra i-Pilot Link

Для точного позиціонування GPS-якоря в електродвигун інтегрований приймач супутникових сигналів. Але для зручності управління і для розширення функціоналу, можлива інтеграція з величезними функціональними дисплеями преміум-класу Humminbird Solix. При підключенні, рибалка, знайшовши відповідне для лову містечко, натискає на пульті кнопку, поставивши на екрані точку. Електродвигун запускається за допомогою дистанційного пульта i-Pilot, або педалі, яка продається разом з двигуном Ulterra.

Після цього потрібно тільки натиснути клавішу «GoTo» і вже можна не побоюватися вітру, хвиль і течії. Човен сама повернеться в потрібне місце і буде надійно зафіксована електронікою. Ця функція здатна повністю замінити електричну якірну лебідку на вашій човні. Електродвигун, стоячи на якорі, компенсує течія і вітер, утримуючи човен на одному місці.

Крім того, підключення ехолота Humminbird Solix до двигуна Minn Kota Ulterra дає можливість катеру йти по заданому маршруту відштовхуючись, від характеру донного рельєфу. Електромотор працює практично безшумно, він оснащений спеціальним Двопроменева датчиком, тому, якщо задіяти додатковий ехолот, можна спостерігати картину дна не тільки з датчика кормового приладу, але і бачити рельєф попереду човна.

Крім цього, перебуваючи на одному місці, за допомогою дистанційного керування i-Pilot можна регулювати рівень занурення гвинта. Це корисна технічна функція, вона дає можливість застосовувати двигун навіть на незначних глибинах, не ризикуючи, що він вийде з ладу від зіткнення зі дном. Потрібно сказати, що штанга Minn Kota Ulterra досить надійна. У зібраному вигляді, електродвигун кріпиться практично без люфту. Це виключає ризик поломки при русі на головному бензиновому двигуні.

Пульт управління i-Pilot оснащений додатковою пам'яттю, яка вміщує до 2500 позицій. Крім того, дозволяє зберігати 50 маршрутних ліній довжиною до 3600 метрів. Є можливість завантажувати в Humminbird Solix карту, тоді, задіюючи технологію Follow The Contour, електродвигун буде направляти човен за вказаними глибин уздовж Ізобати, і ви отримаєте можливість обловлювати вподобану вам бровку або рибалити у різкого свала, не втрачаючи його.

Ulterra - один з кращих човновий електродвигунів, коли-небудь створених фірмою Minn Kota . Він розрахований на катери і човни середнього і великого розмірів. Із заводу випускається з двох потужностей: 80 і 112 фунтів (приблизно, 36 і 50 кг).

Продемонстровану в презентаційному відеоролику систему повного автопілота для катера з автоматичним спуском і підйомом кормового електромотора можна отримати за допомогою наступних найбільш популярних компонентів: Humminbird Solix 12 CHIRP Mega SI GPS і Minn Kota Ulterra 80 i-Pilot Link 60 "24V .

Про ехолоті Humminbird Solix потрібно сказати, що це прогресивна модель, оснащена великим монітором з роздільною здатністю 768V х 1024H пікселів і підсвічуванням. Зроблено відповідно до технологічних стандартів HD Down Imaging, SwitchFire, HD Side Imaging, DualBeam PLUS. Крім цього, є можливість підключити датчик, що забезпечує круговий огляд Humminbird 360 Imaging. Такий підхід виводить риболовлю на сучасний рівень і дає можливість абсолютно не відволікатися від улюбленої справи.

Детальніше про електродвигуні Minn Kota Ulterra

Електродвигун автоматично стає в робоче положення, якщо дворазово натиснути велику кнопку, розташовану на передній стороні педалі. При одноразовому натисканні - повертається на борт. Регулюється глибина занурення - для цього на педалі є дві бічні кнопки.

Крім цього, новітня модель двигуна Ulterra комплектується Bluetooth-пультом дистанційного керування, а також в нього вже з заводу інтегрована система i-Pilot Link, яку в перших моделях потрібно було купувати окремо і встановлювати в мотор.

Пульт дозволяє маніпулювати швидкістю ходу, напрямком курсу, положенням електродвигуна, електронним автопілотом і якорем. Управління реалізовано дуже просто і зручно, є кнопки і прокрутка.

Примітка: Підключення електродвигуна до ехолоту Humminbird Solix реалізовано за допомогою Ethernet кабелю, але для деяких моделей ехолотів доведеться задіяти спеціальний перехідник AS ES QDE.

Після підключення ехолота до мотору, в меню ехолота з'являться додаткові пункти управління, а електродвигун зможе працювати з його пам'яттю, орієнтуючись на які раніше зберігалися маршрути і відмічені точки.

Тяга човнового електромотора

Тяга електродвигуна становить 80 фунтів (36,28 кг), це не мало, тому він призначений для катерів і човнів довжиною від 5 до 6,5 метрів. Потужності цілком достатньо для швидкого переміщення, рибного лову і троллінгу.

Працюючи як електронний якір, двигун тримає 6 метровий човен проти течії 6-8 км / год. Для риболовлі троллінгом допустимо спільне використання другого ходового двигуна і електродвигуна відповідних параметрів.

Технологія Minn Kota i-Pilot Link

i-Pilot Link - це система навігації та управління курсом човна, положенням і швидкістю пересування. Маніпулювання параметрами в просторі реалізовано на основі супутникових сигналів GPS. i-Pilot Link - це електронний контролер, встановлений в головці електродвигуна і пульт дистанційного керування. Крім цього, підключають датчик, який відповідає за напрямок руху. Його завдання передавати по Bluetooth дані по переміщенню човна в систему.

Контролер оснащений дуже чутливим електронним датчиком компаса і системою прийому інформації з супутника, а також датчиком пульта дистанційного керування.

Крім майже автомобільної оснащення - автопілота і круїз контролю в двигуні Minn Kota Ulterra 80 i-Pilot Link / BT, є електронний якір з інноваційною системою JOG, що управляє позиціонуванням човна на відстань близько 1,5 метра щодо початкової точки розташування.

Тягові акумулятори для риболовлі

Зверніть увагу, що електромотор працює від напруги 24 Вольт. Для цього зазвичай задіяні дві 12-вольт АКБ глибокого розряду, ємністю від 100 Ач і більше, залежно від посадкового місця в катері. Якість роботи електронного якоря обумовлено типом використовуваних акумуляторів для човнового електромотора . Допустима підзарядка від генератора прямо на воді, або за допомогою імпульсного зарядного пристрою .


Описувана в даній статті система орієнтована на преміум сегмент користувачів і коштує не дешево. Тому багато рибалок в бажанні трохи заощадити звертаються за покупкою до неофіційних продавцям. Про ризики придбання човнового мотора в обхід офіційних представників можете почитати в нашій статті " Як купити електромотор MotorGuide Xi5 з GPS-якорем з США? ".

Нагадуємо, що інтернет-магазин Навітек є офіційним дилером всіх представлених на нашому сайті брендів. Купуючи у нас Ви отримуєте всі гарантійні та сервісні зобов'язання від виробника і набір документів для реєстрації.

Відгуки покупців

Ваш відгук буде першим.

+10 грн

Залишити відгук

Увага: щоб повідомлення пройшло модерацію, будь ласка, ознайомтесь з правилами публікації відгуків.

Останні новини