Як підключити генератор до інвертора для заряду акумуляторів?

24 липня 2023 р.

Ця стаття відповідає на запитання: чи можна підключити генератор до інвертора для заряджання акумуляторних батарей, а також які вимоги пред'являти до генератора?

Штатна система резервного живлення складається з сонячного, автономного або гібридного інвертора DC-AC та збірки акумуляторних батарей потрібного вольтажу та ємності. Тому при тривалій відсутності зовнішньої електромережі час резервування повністю залежить від ємності акумуляторних батарей.

Генератор для инветора

Консультуючи клієнтів з питань пов'язаних з підбором обладнання для резервного живлення приватного будинку, квартири або офісу, наші менеджери часто стикаються з логічними і не дуже питаннями. Наприклад:

  • Чому інвертор не заряджає акумулятор від генератора?
  • Як підключити сонячний інвертор до генератора?
  • Чи можна підключити дизельний/бензиновий генератор до інвертора?
  • Порадьте інвертор із функцією зарядки від генератора?

Зважаючи на те, що на багатьох інверторах у характеристиках інтернет-магазинів почали з'являтися маркетингові характеристики інверторів типу “100% сумісно з генератором” ми вирішили прояснити це питання, щоб позбавити клієнтів від негарантійних випадків поломок коштовного обладнання.

Сучасний інвертор – це досить розумний пристрій, який контролює та пред'являє власні вимоги до характеристик вхідного сигналу з електромережі. Невідповідність цим характеристикам у кращому разі призводить до спрацювання вбудованих систем захисту, а в гіршому разі до виходу з ладу самого інвертора.

Якщо Ви не знаєте, чи можна підключати генератор на вхід інвертора, то коротка відповідь буде такою: НЕ ЗНАЄТЕ – НЕ ПІДКЛЮЧАЙТЕ! Бажаючим глибше розібратися у питанні можна сказати, що підключати генератор на вхід інвертора можна, але не будь-який! Вимоги щодо сумісності пред'являються не до інвертора, а до генератора. Також є багато випадків поломок та виходу з ладу сонячного інвертора пов'язаних з якістю вхідного сигналу від генератора.

Найкраще використовувати інверторний генератор, бо він контролює форму та якість синусоїди на виході, завдяки чому може працювати з чутливими приладами до якості вхідного синуса. Тут наведено основні вимоги до характеристик генератора:

  • Потужність генератора повинна бути більш ніж у 2-2.5 рази більша від номінальної потужності інвертора;
  • Генератор повинен забезпечувати стабільну рівну синусоїду на виході, з коефіцієнтом нелінійних спотворень THD вихідного сигналу генератора менше 10%;
  • Діапазон значень змінного струму генератора 110 - 270 Вольт;
  • Коефіцієнт гребеня напруги генератора менше 1.6 Vpeak/Vrms;
  • Пікова напруга генератора менше 380 Вольт;
  • Діапазон частот 45-63 Hz.

Важливо підібрати генератор та інвертор з урахуванням цих вимог. Не поспішайте з вибором, спроектуйте систему та ретельно розберіться у технічній стороні питання. Якщо у вас виникли сумніви, краще звернутися до фахівця або виробника обладнання для отримання додаткової інформації. Не варто забувати, що до інвертора ще підключені навантаження, які також схильні до поломок у разі подачі не якісного електроживлення.

Зі сказаного вище можна зробити висновок, що не правильно вибирати інвертор під генератор, потрібно вибирати правильний генератор під інветрор! Але якщо склалися такі обставини, що генетор вже є у господарстві, він не відповідає необхідним характеристикам та не підлягає заміні з фінансових міркувань. То має сенс розглянути 2 варіанти:

Варіант 1: Після вичерпання ресурсу акумуляторних батарей переходьте на автономне живлення прямо від генератора без інветора. Інвертор зарядить батареї після відновлення живлення від загального користування.

Варіант 2: Акумулятори можна заряджати від генератора не через інвертор, а через імпульсний зарядний пристрій. У цьому випадку Ви виконуєте те саме завдання, не ризикуючи "спалити" коштовний інвертор та підключені до нього електроприлади.

Якщо ж Ви підходите до вирішення питання у правильній послідовності та вибираєте генератор для інвертора, то радимо звернути увагу на якісні інверторні генератори Konner&Sohnen, які відрізняються стабільним струмом на виході та добре зарекомендували себе на українському ринку при аварійних відключеннях електроживлення.

Відгуки покупців

Ваш відгук буде першим.

+10 грн

Залишити відгук

Увага: щоб повідомлення пройшло модерацію, будь ласка, ознайомтесь з правилами публікації відгуків.

Останні новини