Якими бувають сучасні електромотори для човнів?

2 березня 2017 р.

У даній статті ми продовжуємо ділитися досвідом багаторічних продажів човнових електромоторів і хочемо пояснити деякі неочевидні речі, які виникають у наших покупців перед покупкою. Ми зробили загальну класифікацію типів і варіантів комплектації моторів, а також привели трохи цифр для розуміння перекладу імперських одиниць в метричну систему вимірювання.

У більшості випадків назва моделі мотора говорить сама за себе. Наприклад, трапляється Вам таке найменування: MotorGuide Xi5-55FW 45 "SNR GPS . На перший погляд може здатися, що ця абракадабра просто хаотичний набір символів і це абсолютно нечитабельне. Однак, тут містяться всі характеристики човнового електромотора для попереднього вибору. Нічого складного. Розберемося з цією плутаниною і розшифруємо все по порядку:

  • MotorGuide - бренд виробника;
  • Xi5 - назва серії всередині бренду;
  • 55 - тяга двигуна в фунтах;
  • FW - для прісної води (від англ. Fresh Water);
  • 45 "- довжина дейвуда в дюймах;
  • SNR - оснащений датчиком ехолота (від англ. Sonar);
  • GPS - є вбудований GPS-приймач.

Човнові електромотори по брендам

MotorGuide - авторитетний бренд, який належить американській компанії Brunswick, тієї самої, що випускає човнові бензинові мотори Mercury. Тому MotorGuide іноді називають Mercury. Зараз вони отримали велике поширення на українському ринку, завдяки великому модельному ряду і якісному сервісному обслуговуванню, яке можна виробляти по всій великій мережі офіційних сервісних центрів на всій території України.

Човнові електромотори MotorGuide

Minn Kota - найвідоміший бренд серед човнових електромоторів, який належить американській компанії Johnson Outdoors. Через відсутність конкуренції, свого часу, отримали велике поширення на українському ринку. Завдяки чому можна знайти б / у запчастини на розборках і у гаражних майстрів.

Flover - корейські човнові електромотори. Набули поширення в бюджетному сегменті завдяки невисокій вартості і сумісності деяких запчастин з аналогічними моделями Minn Kota.

Які бувають варіанти з харчування?

Коротка відповідь: 12/24/36 Вольт.

Харчування троллінгового двигуна забезпечується спеціальними тяговими акумуляторами глибокого розряду. В одній з наших статей ми давали рекомендації по вибору акумулятора для човнового електромотора . Тут варто зазначити, що для надувного човна і мобільності не варто розглядати варіанти з харчуванням більше 12 Вольт. Велике напруження досягається стеком з декількох батарей, що призводить до великої ваги системи харчування. Тому електромотори з харчуванням 24 і 36 Вольт можуть встановлюватися тільки стаціонарно на рибальські катери, невеликі яхти або катамарани. Для риболовлі ми рекомендуємо використовувати аккумуляторори з ємністю не менше 90 Ач.

Які бувають варіанти по потужності?

Коротка відповідь: 30-105 фунтів тяги.

Тягове зусилля (тяга) - це зусилля, вказане в фунтах, з яким електромотор тягне човен по поверхні водойми. Чим більше це значення, тим мотор тяговитее, а й споживати електрики буде більше. Тому потужні мотори вимагають більшого напруження харчування акумуляторних батарей.

Залежність потужності електромотора для човна від необхідного вхідного напруги приблизно така:

  • 30-55 фунтів - 12 Вольт
  • 70-80 фунтів - 24 Вольт (2 акумулятора по 12 Вольт)
  • 105 фунтів - 36 Вольт (3 акумулятора по 12 Вольт)

У назві човнових електромоторів фігурує потужність в фунтах. Щоб отримати її метричний значення, потрібно число помножити на 0,3048. Наприклад: 55 фунтів * 0,3048 = 16,76 кг.

Які бувають варіанти по довжині дейвуда?

Коротка відповідь: 36-60 дюймів.

Дейвуд - це вертикальний металевий стрижень, зазвичай порожниста труба, що з'єднує нижню частину (двигун) з верхньої (керуюча "голова"). У цій трубі розташовуються сполучні дроти, передають сигнали. Дейвуди бувають різної довжини, щоб мати можливість регулювати електромотор по висоті човни. Виготовляються зі спеціальних пружних сплавів що не дозволяють деформіроваваться при зустрічі з підводними перешкодами.

У назві човнових електромоторів фігурує довжина дейвуда в дюймах. Щоб отримати її метричний значення потрібно число помножити на 2,54. Наприклад: 36 "* 2,54 = 91,44 см.

Які варіанти бувають за типом кріплення на човні?

Електромотори з кріпленням на транец човна. Кріплення здійснюється за допомогою струбцини за транец човна. Це прості і практичні мотори, відомі будь-якому любителю трофейної риболовлі явищем.

Електромотори з носовою кріпленням до човна. Подібний спосіб кріплення використовується на рибальських катерах для подруливания і невеликих переміщень між точками лову. Сучасні мотори з цим типом кріплення використовуються в якості електронного GPS-якоря або автопілота, за підтримки такої функціональності. Для установки подібного мотора на носі катера повинна бути передбачена плоска майданчик достатнього розміру.

Човнові електромотори MotorGuide

Електромотори з кріпленням на кавитационную плиту головного бензомотора. Такий тип моторів зручний в деяких випадках, тому що не займає місця ні на транце, ні на носі човна. Встановлюються вони на мотори потужність понад 60 к.с. Управління здійснюється за допомогою рульового управління несе двигуна. Це досить рідкісний тип і єдиним відомим нам представником є Minn Kota EngineMount серії.

Які варіанти бувають за способом управління?

Звичайно найпоширеніший варіант - це румпельне управління. Як і всі підвісні мотори невеликої потужності, електромотор оснащується румпелем, який в деяких моделях телескопічним способом регулюється не тільки по довжині, але також налаштовується кут нахилу румпеля у вертикальній площині. У ситуаціях коли потрібно перенести центр ваги надувного човна ближче до центру або довжина стандартного румпеля не достатня для комфортного управління, застосовують спеціальні насадки для подовження румпеля.

Коли розміри вашого катера великі, румпельне управління не є можливим. Тому існують способи дистанційного керування мотором. У цьому випадку застосовується педаль для керування ногою. За допомогою якої можна керувати напрямком і швидкістю руху катера. Є додаткові пристрої дозволяють здійснювати бездротове управління човновим електромотором на відстані.

Раніше дистанційне керування було властиво тільки човновим електромоторам з носовою кріпленням. Але сучасна модель MotorGuide Bulldog принесла цю можливість в моделі з транцевой кріпленням.

Які варіанти бувають по застосуванню на водоймі?

Для прісної води - стандартні мотори, які застосування на внутрішніх прісноводних водоймах: річки, озера, ставки і т.д.

Для солоної морської води - човнові електромотори зі спеціальними антикорозійними властивостями, призначені для використання в більш агресивному середовищі солоних вод морів і океанів. Зазвичай вони пофарбовані в характерний білий колір і мають спеціальний антикорозійний анод на дейвуде.

Додаткові можливості

Цифровий блок управління човновим мотором використовується для точного управління рухом і харчуванням від АКБ. Такі мотори дуже економічні і можуть споживати електрику від акумуляторної батареї в два-три рази менше, ніж аналогічна за потужністю аналогова модель. Додатковим бонусом цифрових моторів буде датчик оборотів і залишкової ємності акумулятора.

Вбудований датчик ехолота дає можливість бачити глибину водойми під катером. Звичайно, це не замінить повноцінний ехолот з барвистим екраном, але функцію глибиноміра відпрацює на всі 100%.

Вбудований GPS-приймач - це нова віха в управлінні рухом по водоймі. Дає можливість автоматичного визначення місця розташування, а значить розкриває приголомшливі додаткові можливості. Наприклад: GPS-якір, автоматичне переміщення між збереженими точками. Радимо вивчити питання спільного використання човнових електромоторів MotoGuide Xi5 в зв'язці з ехолотом Lowrance HDS .

Місія нашого відділу продажів: максимально інформувати клієнта, щоб він міг зробити усвідомлений вибір. Тому ми пояснюємо всі нюанси, тонкощі і практичні моменти експлуатації наших товарів. Вважаємо, що тільки усвідомлений вибір робить клієнта задоволеним покупкою. Якщо у Вас після прочитання статей залишилися питання про човнові електромотори, щось не соромтеся задавати їх нашим менеджерам по телефону.

Відгуки покупців

Ваш відгук буде першим.

+10 грн

Залишити відгук

Увага: щоб повідомлення пройшло модерацію, будь ласка, ознайомтесь з правилами публікації відгуків.

Останні новини