Який купити акумулятор для човнового електромотора?

22 лютого 2017 р.

Перед сезоном риболовлі 2017 ми вирішили зробити добірку найпопулярніших акумуляторів для човнових троллінгових електромоторів. У статті ми зібрали багаторічний досвід продажів не тільки акумуляторів, але електромоторів, а також відгуки наших покупців.

У любителів риболовлі троллінгом, давно є свої улюблені моделі "живучих" акумуляторів. Одні використовують автомобільні акумулятори через їх дешевої вартості, які довго "не ходять" - рідкісний стартовий акумулятор «виходить» сезон з втратою ємності, після чого відновленню не підлягає. Інші не хочуть викидати гроші на вітер і купувати по кілька акумуляторів за сезон, тому більш ретельно підходять до вибору тягового акумулятора для човнового електромотора.

Основна вимога пред'являється до тягового акумулятора - це рівномірна віддача струму протягом усього циклу розряду батареї!

В даному огляді не беруть участі дешеві батареї китайських виробників, тому що вони зазвичай призначені для загальних потреб резервування харчування і не рекомендуються для агресивного використання в екстремальних режимах. Пластини дешевих акумуляторів зазвичай виготовляються з переробленого свинцю. Домішки, присутні в повторно переробленому металі погіршують його електричні розрядні характеристики. Це позначається на зменшенні вартості, але також на терміні та якість служби АКБ. Всі перераховані нижче акумулятори відповідають високим вимогам якості і забезпечуються гарантією від виробника до 2 років, а загальний термін служби може досягати 10-12 років.

Електромотор і човновий акумулятор

Наші рекомендації по вибору акумулятора стосуються не тільки електромоторів, але також все сказане справедливо для будь-якої водомоторна техніки. Головними критеріями при виборі човнового акумулятора є:

  • збільшений циклічний режим;
  • ємність акумулятора в районі 100 Ампер;
  • великий температурний режим використання батареї;
  • посилений корпус, а також стійкість пластин і сепаратора до трясці і вібрацій, які супроводжують акумулятор при русі човна по хвилях.

Незважаючи на те, що можна купити будь-який якісний 12 вольтової гелевий акумулятор і використовувати його для живлення човнового електромотора. Авторитетні виробники мають в своєму асортименті спеціальні серії акумуляторів, призначені для потреб водомоторна техніки і спроектовані з урахуванням її агресивною специфіки. З цими особливими акумуляторами ми і хочемо вас познайомити, щоб зменшити кількість головного болю при виборі акумулятора для човнового електромотора.

Акумулятори Trojan серія SCS

Спеціальна серія 12 вольта глибокого розряду з рідким електролітом, думаю, знають всі любителі риболовлі явищем. Крім великого циклічного режиму вони конструктивно відрізняються від своїх конкурентів зручною верхній ручкою для носіння акумулятора.

Акумулятори Trojan серії SCS

Хоча, під відомим брендом Minn Kota вони більше відомі на українському ринку. Розкриваючи інсайдерську інформацію, можу сказати, що Minn Kota ніколи не випускала акумуляторів для своїх електромоторів, а замовляла їх у авторитетного американського виробника Trojan. Тому багато хто все ще знаходяться в пошуку тих легендарних акумуляторів Minn Kota, яких вже не знайти.

Найпопулярнішою моделлю серії SCS є акумулятор Trojan SCS-150, тому що він є найлегшим тяговим акумулятором в класі 100 Ампер. Всього 23 кг! Зауважте, що низька вага досягається не за рахунок зменшення товщини пластин або якості використовуваного свинцю і, як наслідок, зменшення ресурсу, а за рахунок унікальних технологій якими інженери Trojan пишаються багато десятиліть.

Єдиний мінус полягає в тому, що Trojan SCS-серія з рідким електролітом, тому їх не рекомендується перекидати і перевертати, а також при використанні неправильних режимів зарядки з них може випаровиваться електроліт. Тому такі акумулятори називаються "обслуговуються". У них потрібно періодично відкривати верхні кришки і перевіряти, щоб рівень електроліту не опускався нижче рівня пластин, тому що сухі пластини швидко вийдуть з ладу.

Акумулятори Trojan (США) випускають батареї для різних видів використання, але незмінно високої якості.

Акумулятори EverExceed серія Marine Gel Range

Спеціальна серія гелевих акумуляторів подвійного призначення. Це означає, що такі тягово / стартерні акумулятори EverExceed Marine Gel Range дають "рівні" струми протягом усього циклу розряду, що необхідно для нормальної роботи електромотора. А також видають досить великі струми для старту човнового двигуна.

Акумулятори EverExceed серії Marine Gel Range

Крім усього вище сказаного, гелеві акумулятори абсолютно герметичні і мають довгий термін служби. У циклічному режимі вони відпрацюють більше 1000 циклів при залишковому розряді батареї до 20% ємності. Інші акумулятори для човна не можуть змагатися з такою витривалістю.

Акумулятори EverExceed (Великобританія) відрізняються високою якістю використовуваного свинцю і власними технічними розробками, які дозволяють гелевим акумуляторів прослужити на 20-30% довше конкурентів. Дані батареї вважаються батареями промислового рівня, де вимоги до якості дуже високі.

Інші сфери застосування

Свинцево-кислотні акумулятори спеціальних морських серій, завдяки своїй екстремальній спрямованості, також застосовують для харчування:

  • маяків і сигнальних буїв;
  • автономне живлення на човні чи яхті;
  • харчування автобудинку або причепа-дачі.

Зарядний пристрій для човнового акумулятора

Акумулятор для човнового електромотора буде заряджати будь-12 вольтової зарядний пристрій. Однак в сьогоднішніх умовах рекомендується використовувати інтелектуальні ЗУ з багаторівневою логікою і режимом десульфатаціі для максимального продовження терміну служби акумулятора.

У нашому асортименті є універсальні компактні зарядні пристрої Pulsar і Ctek, які рекомендується застосовувати для човнових акумуляторів 12 або 24 Вольт. Вони є повністю автоматичними і вибирають оптимальні режими заряду в залежності від типу і ємності батареї.

Якщо ваша "зарядка» не підбирає струми автоматично, то рекомендуємо вибирати струм не більше 10% від номінальної ємності батареї.

Відгуки покупців

Ваш відгук буде першим.

+10 грн

Залишити відгук

Увага: щоб повідомлення пройшло модерацію, будь ласка, ознайомтесь з правилами публікації відгуків.

Останні новини