Вибираємо тягові акумулятори для інвалідних колясок

12 липня 2017 р.

У мережі мало інформації про правильний вибір акумулятора для інвалідного візка з електроприводом. Людям доводиться робити вибір орієнтуючись на непрофесійні поради менеджерів. Але, між іншим, існують спеціальні серії АКБ, які найкращим чином відповідають даній специфіці використання. Пропонуємо ознайомитися з даним матеріалом, щоб підібрати оптимальне рішення для своїх потреб.

Вибираючи акумулятор для інвалідного візка з електроприводом, потрібно бути особливо уважними, адже у людей з обмеженнями пересування особливі проблеми і запити. Незважаючи на існуючу державну програму компенсації, багато хто купує акумулятори, довго відкладаючи свої кровні або їм купують родичі.

Тому, з огляду на проблеми людей з особливими потребами, ми не наважимося рекомендувати акумулятори, які не відповідають їхнім потребам. Навіть якщо клієнт відмовиться, і зробить вибір на користь іншої організації і більш дешевого бренду, нехай це залишиться на совісті тієї компанії і продав менеджера. Адже, купивши батарею призначену для джерел безперебійного живлення та роботу в буферному режимі, вона не прослужить довго в циклічному режимі з глибокими розрядами при щоденному використанні. Погано підібрана батарея загрожує тільки марно витраченими коштами і не чим більш.

Правильно підібрана батарея буде служити довго, а при помилці вибору Вам доведеться переплачувати вже через короткий час. Та й навіщо викладати чималу суму, щоб отримати невідповідну річ? Особливо хочемо застерегти від використання автомобільних стартових акумуляторів! Так, вони дешеві. Дають великі пускові струми, але не призначені для експлуатації в режимах глибокого розряду. Тому живуть дуже недовго. На цьому ми зупинимося трохи нижче.

Для того щоб наші менеджери допомогли з вибором Вам достатньо знати габаритні розміри посадкового місця під джерело живлення коляски. Якщо хочете розібратися в питанні докладніше - читайте далі.

Тягові АКБ для інвалідних колясок

Маса обладнання та ходові характеристики

Електромотори майже всіх сучасних інвалідних колясок, як імпортні, так і вироблені в нашій країні, працюють від джерела живлення з напругою 24 Вольта. Тому моноблоки встановлюються парами по 12 Вольт з послідовним підключенням для подвоєння напруги.

Якісні акумулятори важать чимало, тому перше, на що варто звернути увагу, - маса. Інвалідний візок, крім зручності, повинна володіти хорошими ходовими характеристиками. Тому не можна збільшувати загальна вага занадто великими акумуляторами, від цього зміниться накат, та й каркас доведеться робити особливо міцним, з мобільного крісла вийде справжній бронепоїзд.

Інвалідні електроколяски по вазі без АКБ діляться на три типи:

  • легкі - масою до 50 кг;
  • середні - до 70 кг;
  • важкі - понад 70 кг.

На перші, ставлять складові елементи живлення з двох АКБ 17 Ач., Або 24 - 27 Ач. Якщо параметри відсіку для батарей дозволяють, то раціонально використовувати АКБ 24 - 27 Ач, важче, але тривалість ходу зростає в 1,5 рази. Такі маленькі батареї, призначені для тягових потреб, знайти вкрай складно. Тому люди обходяться покупкою AGM або гелевих батарей для ДБЖ відповідних за ємності і габаритним розмірам. Одним з небагатьох представників даної категорії є батарея EverExceed DZM 12-12 .

На індивідуальний транспорт в середній ваговій категорії підійде комплект з 2-х акумуляторів, енергоємністю 35 або 40 Ач, кожен. Рекомендований максимум - 45 Ач. Великовагові транспортні засоби потребують складових батареях потужністю 55 Ач і більш.

У цих вагових сегментах вибір пропонованих нами акумуляторів досить великий. Замовивши будь-яку з нижче представлених моделей, не помилитеся, вони перевірені виробником і великою кількістю користувачів:

  • EverExceed серія ST. Посилені AGM з номіналом ємності по навантаженню С10. Гарантія 2 роки.
  • EverExceed серія MG. Гелеві АКБ. Гарантія 2 роки.
  • Challenger серія EV (12 Вольт, 33/45/55 Ач). Зроблені в Китаї. Гарантія 1 рік. З цієї спеціальної серією АКБ Challenger ми вже знайомили в окремій статті . Вони вигідні в співвідношенні ціни і якості, і рекомендуються для використання в циклічних режимах.
  • Sonnenschein серія GF-Y. Дорогі, але мегажівучіе гелеві акумулятори, з найкращими відгуками власників. Зроблені в Німеччині. Гарантія 1 рік.

На деяких електричних моделях можна зустріти джерела близько 90 Ач, але це виправдано тільки якщо людина веде рухливий спосіб життя, їздить багато і, до того ж, транспортний засіб обладнано акумуляторним відсіком, який здатний вмістити батарею такої великої місткості. Звичайно всім хочеться поставити АКБ максимальної місткості і заряджати рідше, проте чудес не буває, і свіцово-кислотні батареї за збільшення ємності платять збільшенням ваги.

На практиці, частіше беруть батареї ємністю 35-55 Ач. Це універсальні акумулятори, які підходять для більшості інвалідних колясок з електроприводом. Вони відносно не великі, мають середню вагу. І не перевантажують конструкцію.

У електроколяски використовують 3 основних типи свинцево-кислотних АКБ:

  • Звичайні> автомобільні стартерні, які обслуговуються, яким потрібна періодична перевірка електроліту і доливання води. Вони дешеві, але погані тим, що виділяють шкідливі кислотні випари. Тримати їх вдома небажано взагалі. Термін роботи, навіть в ідеальних умовах на автомобілі становить до 3-х років. На візку, швидше за все, буде до року c постійно падаючої ємністю.
  • Посилені AGM батареї з технологією VRLA і номіналом ємності по навантаженню C10 / С5. Це не обслуговуються герметичні моноблоки зі збільшеним циклічним ресурсом, призначені для агресивного використання і глибоких розрядів.
  • Спеціалізовані гелеві акумулятори краще за інших підходять для інвалідних колясок. Розраховані на тривалу експлуатацію. Мають максимальним циклічним режимом при 100% розряді. Не мають шкідливих виділень під час підзарядки. Можна використовувати в житлових приміщеннях.

Чому для електроколясок не підходять автомобільні акумулятори?

Автомобільний стартерний акумулятор, сконструйований для запуску двигуна. Для цього він має високі показники пускових струмів. Тобто він видав великий струм, завів двигун і повернувся в первісний стан підзарядкою від генератора. Навіть без технічних подробиць, логіка показує відсутність необхідності глибоких розрядів у даного виду АКБ. Таким чином, вони не дають рівних струмів і при регулярних розрядах дуже швидко втрачають ємність за рахунок розшарування пластин і нерівномірного розподілу щільності електроліту. Ці батареї менш технологічні і часто виготовляються з переробленого свинцю.

Після кількох повних циклів розряду до 100%, стартерний акумулятор не може відновити свою повну ємність. Тому, з кожним повним циклом, він все більше і більше втрачає свою ємність і коляску буде необхідно заряджати все частіше, а проезжаемое відстань буде все менше.

Крім того, стартерні, які обслуговуються акумулятори виділяють шкідливі випаровування, тому їх дуже небажано використовувати в приміщеннях. Спеціалізовані тягові - розраховані на всі випадки і не завдають шкоди здоров'ю людини.

Переваги спеціалізованих серій для тягових потреб

Спеціалізований тяговий акумулятор, розрахований на тривалий забезпечення споживача струмом стабільної величини. Причому ця характеристика зберігається на всьому циклі розряду до 100% ємності.

  • міцний корпус, і підвищена надійність;
  • велика циклічність і як наслідок - тривала експлуатація;
  • стійкість до трясці;

Завдяки таким характеристикам, саме тягові затребувані для інвалідних електричних колясок. Краще купити спеціалізоване джерело електрики, який досить надійний і буде довго служити.

На жаль, в акумуляторних батареях чудес не буває - їх ціна на пряму залежить від якості використовуваного свинцю і виробничих технологій. Чому якісний АКБ дорожче дешевого, простими словами можна сказати так:

  • Чим чистіше свинець, тим дорожче батарея;
  • Чим товщі пластини, тим дорожче батарея;
  • Чим якісніше виробничі процеси, тим дорожче;

Все це на пряму пов'язано і обов'язково позначиться на терміні служби в циклічному режимі! Тому при бажанні оптимально витратити гроші, не забувайте зберігати баланс між ціною і якістю. Адже сильно дешеві акумулятори за здешевлення платять погіршенням якості використовуваних матеріалів і здешевленням виробничих процесів.

У висновку можемо сказати, що інтернет-магазин Навітек на всі продані акумулятори видає комплект документів, до якого Ви можете звернутися в державну програму або благодійний фонд допомоги інвалідам для компенсації витрачених коштів.

Відгуки покупців

Ваш відгук буде першим.

+10 грн

Залишити відгук

Увага: щоб повідомлення пройшло модерацію, будь ласка, ознайомтесь з правилами публікації відгуків.

Останні новини