Карта водойми Navionics SonarChart Live на ехолота Lowrance

27 липня 2017 р.

Створення високоточних батіметріческіх карт з HD якістю, тепер доступно в ехолота-картплоттера Lowrance серії HDS і Elite Ti в режимі реального часу за допомогою Navionics з функцією SonarChart Live.

Паперові лоції, атласи та карти Генштабу давно вийшли з моди. Рибалки і професіонали освоїли електронні способи навігації по водоймі за допомогою картплоттери. Для цього найпопулярнішою в світі є картографія Navionics. Карти цього формату підтримують всі провідні виробники морської навігаційної електроніки: Lowrance, Raymarine, Simrad, Humminbird (крім Garmin, які просувають свій формат BlueChart). Однак водойму, як будь-який живий організм (завдяки течії і роботі земснарядів) змінюється з часом. Тому добре мати можливість відкоригувати глибини самостійно.

Раніше ми вже знайомили наших відвідувачів з новою технологією від італійської компанії Navionics, яка дозволяє не тільки актуалізувати дані донного рельєфу, а й будувати власні карти водойми. На той час функція SonarChart Live була вперше реалізована в програмному забезпеченні ехолотів-картплоттери Raymarine, які відомі своїми навігаційними системами преміум класу.

Час не стоїть на місці і передові новинки приходять в середній ціновий клас навігаційних систем Lowrance. Тепер ця можливість стала доступна власникам ехолотів катерів, яхт і надувних човнів з такими встановленими системами:

  • Lowrance: HDS Carbon, HDS Gen3, Elite Ti
  • Simrad: GO, Go XSE, NSS evo2, NSS evo3

Функція створення карти водойми в режимі реального часу SonarChart Live доступна для актуальних ліцензійних карток Navionics Gold / Platinum з відкритою річною передплатою. При цьому батіметріческая HD карта, з кроком изобат 0.5 метра, створюється на ваших очах під час переміщення по водоймі. Шар SonarChart Live відображається на дисплеї приладу в віконці картографії в режимі онлайн і поверх основної картки. Прозорість цього шару можна регулювати. Широкі можливості налаштування карти дозволяють створити індивідуальне уявлення діаграми поліпшеного виду для риболовлі або круїзу.

Navionics SonarChart Live на ехолота Lowrance

Щодо технічної частини, в даній технології новинок немає. Головне - це щоб картплоттер мав досить потужним процесором для обробки великого обсягу даних, що надходять від сонара і GPS приймача, а програмне забезпечення справлялося з їх обробкою. Для цього сучасні ехолоти оснащуються дво- і чотирьох-ядерними процесорами.

SonarChart Live буде працювати з будь-яким датчиком на традиційних і Chirp частотах, встановленим на Вашому човні. Навіть, якщо на катері встановлений човновий електромотор MotorGuide Xi5 з датчиком сонара, його також можна використовувати для побудови карти водойми.

практичні поради

SonarChart Live - це не чарівна паличка за помахом якої Ви побачите всі тонкощі донного рельєфу. Щоб побудувати карту варто попрацювати і викачати певну кількість бензину.

  • Переконайтеся що датчик ехолота правильно встановлений і точно відображає значення глибин;
  • Для невеликих глибин Дніпра і внутрішніх водойм, в меню ехолотів Lowrance рекомендується встановити режим "Мілководдя";
  • Складіть тактику проходження водойми. Рекомендується здійснювати проходи цікавою місцевості "змійкою" на відстані не більше 20 метрів. У разі складного рельєфу при утворенні незв'язаних ліній изобат яку можна скоротити до отримання суцільних ліній. Для оптимальної роботи рекомендується будувати карти на швидкості не більше 15 км / год;
  • При роботі над створенням батиметричної карти бажано включити режим відображення пройденого шляху, щоб наочно бачити траєкторію руху пройдених ділянок по водоймі і не повторюватися;
  • Рекомендуємо врахувати відстань установки між випромінювачем ехолота і GPS антеною. В іншому випадку координата може не збігатися з глибиною! При значній довжині катера годі й знайти цікаву бровку в тому місці, де її видно на екрані картплоттера. Для ідеально точного позиціонування можна використовувати зовнішню антену Lowrance Point-1 і встановити її безпосередньо над датчиком сонара.

Головні проблеми, з якими можна зіткнутися - це неправильне налаштування приладу і неправильна установка датчика, а також неправильно обраний скростной режим. Приділіть цьому особливу увагу, щоб не змарнувати час даремно!

Продовження ліцензії Navionics SonarChart Live

Корисний момент ліцензійних карток з підпискою, в тому, що зібрані дані можна відправити виробникові. Після перевірки і схвалення ваша інформація може бути додана в офіційний реліз карти. На сьогоднішній день наші покупці вже освоїли цю можливість, завдяки чому існує маса уточнених місць куди не добратися НДІ картографії.

Після закінчення дії річної передплати Navionics, для продовження роботи функції SonarChart Live необхідно зробити оновлення. Власники ліцензійних карток можуть зробити це самостійно, створивши собі персональну обліковий запис на сайті виробника, і завантаживши безкоштовну програму для поновлення Chart Installer.

висновок

Оформляючи у нас покупку карти Navionics, покупці часто цікавляться подробицями відображення глибин будь-яких заток, ділянок водосховищ, що впадають в Дніпро річок і т.д. Тепер подібні питання можна залишити в минулому! Оскільки володар карти із шаром SonarChart Live може побудувати будь-яку ділянку водойми самостійно, навіть якщо він взагалі не відмалювали спочатку.

Рибалки постійно знаходяться в пошуку нових і незвіданих місць водойми куди хочеться потрапити, досліджувати донний рельєф в пошуках трофейної риби і незабутніх вражень. Тому функція SonarChart Live від Navionics буде корисна кожному власнику ехолота-картплоттера Lowrance! Відкрийте для себе прихований світ водойми.

Відгуки покупців

Ваш відгук буде першим.

+10 грн

Залишити відгук

Увага: щоб повідомлення пройшло модерацію, будь ласка, ознайомтесь з правилами публікації відгуків.

Останні новини