Вирівнюючий заряд акумуляторних батарей в системі ДБЖ

20 червня 2018 р.

При роботі акумуляторних стеків в буферному або циклічному режимі, а також при розширенні подібних систем, можливо нерівномірний розподіл віддачі електричної енергії, що призводить до більш швидкого старіння АКБ. Як правильно проводити вирівнювання заряду акумулятора читайте в цій статті.

Періодичне вирівнювання електричного заряду акумуляторів в системі - це необхідний процес, що забезпечує правильну роботу обладнання. Якщо кілька АКБ пов'язані в ланцюг, з часом може статися розбалансування - помітна зміна напруги окремих батарей. Щоб цього уникнути, рекомендується раз на півроку здійснювати ребалансування. Зазвичай її проводять, використовуючи підвищена напруга, протягом двадцяти чотирьох годин. Дізнатися конкретне напруга можна з специфікації акумулятора на нашому сайті, подивитися дані на сайті виробника або уточнити у продавця.

Багаторівневі системи - коротка характеристика і призначення

Системи, що використовують кілька акумуляторних батарей, широко використовуються в побуті і на виробництві. Про схеми подлюченія акумуляторів в багаторівневі системи читайте в окремій статті . Тут же потрібно сказати, що вони дуже корисні для тривалого забезпечення безперебійним електроживленням котлів опалення, а також для створення «зелених» систем енергетики, що працюють від сонячних батарей і вітро генераторів. Адже, крім того, що потрібно зробити електрику, його треба ще десь накопичувати і зберігати. Саме для цих цілей необхідні системи з декількох акумуляторних батарей, за допомогою яких з 12-вольтів АКБ можна зібрати систему будь-якої ємності і вольтажу.

Як вже було сказано вище, при тривалій роботі виникають проблеми, пов'язані з розбалансуванням АКБ, далі ми поговоримо про це докладніше.

Вирівнювання заряду АКБ

Загальні рекомендації по вибору АКБ для системи

Для того щоб уникнути розбалансованості заряду в нових батареях рекомендується купувати відразу все батареї одного виробника, однаковою серії, типу і ємності з однаковою датою випуску. При порушенні цих правил або розширенні системи - вирівнювання заряду акумуляторів потрібно виробляти обов'язково!

Якщо в процесі служби системи безперебійного живлення виникає необхідність розширення по ємності, то самим ідеальним варіантом буде підібрати додаткову батарею виходячи з перерахованих вище вимог не більше року в різниці за датою випуску.

Справа в тому, що через рік після роботи такої системи в свинцево-кислотних акумуляторах глибокого розряду можуть відбуватися незворотні процеси і нормальна спільна їх робота не гарантована. Тобто нова батарея може бути виведена з ладу більш старими. При істотному розходженні в дату виробництва рік і більше, післяпродажна гарантія виробника на нову батарею може бути втрачена!

Розбалансування - що це таке і як з нею боротися

Час від часу, у всіх системах, що використовують АКБ з послідовним, паралельним або змішаним типом підключення виникає розбалансування заряду. Через неї відбувається погіршення працездатності акумуляторів, зменшення ємності і вихід з ладу окремих батарей раніше паспортного терміну.

Проблема в тому, що всі АКБ трохи відрізняються один від одного, навіть якщо це батареї однієї марки. При створенні блоку АКБ, ці відмінності можуть посилюватися. Припустимо, в системі є батарея з опором, трохи більшим, ніж у сусідніх. Природно, при зарядці, напруга на ній буде дещо вищою, може навіть спрацювати захист від підвищеної напруги. Під час віддачі електроенергії напруга цієї батареї буде найменшим, як і її ємність. Все це призводить до того, що ресурс всієї системи буде використовуватися в повному обсязі. В результаті - деградація і посилення дефекту з плином часу. Слабка ланка буде погіршувати продуктивність всього блоку АКБ. Можна, звичайно, купити іншу батарею, але це не панацея. Що робити якщо акумулятори відносно нові? Та й ціна не копійчана.

Є два способи вирівнювання заряду акумуляторів:

  1. пасивний;
  2. Активний.

При першому способі використовують байпасні ланцюга, які розпорошують енергію. Ці пристрої можуть бути вмонтовані в систему ДБЖ, або знаходитися в окремій мікросхемі. Найчастіше, цей спосіб використовують в бюджетному обладнанні. Майже вся зайва електроенергія від АКБ з переважаючим зарядом перетвориться і розсіюється - в цьому полягає основне обмеження пасивного способу. Він зменшує термін функціонування системи без зарядки.

При активному способі балансування, для передачі електроенергії від АКБ з більш високим зарядом до слабких батареям, застосовують індуктивність, тому, втрати не високі. Завдяки цьому, активний спосіб набагато ефективніший, ніж пасивний. Але за якість доведеться все-таки доплачувати, активне обладнання коштує дорожче.

Вирівнювання заряду АКБ

Вирівнювання заряду АКБ - практика

Система, що вирівнює заряд акумуляторної батареї необхідна для технічного обслуговування АКБ з послідовним типом з'єднання, при зарядці їх від єдиного джерела. Акумулятори, з послідовним з'єднанням формують єдиний ланцюг або лінійку. Їх може бути кілька, залежно від характеру системи. Устаткування здатне регулювати струми на окремих батареях в декількох ланцюгах одночасно.

Система складається з контролера, який відповідає за регулювання заряду. Він підключається до загального джерела енергії ланцюга. Також є окремі датчики, що встановлюються на акумуляторі. Це обладнання комутується за допомогою спеціального шлейфу.

Батареї в одного ланцюга повинні бути рівною ємності, інакше обладнання не впорається із завданням балансування заряду на акумуляторах. Чим більше різниця в ємнісних характеристиках, тим більше циклів зарядки і розрядки потрібно для вирівнювання заряду акумуляторних батарей.

Принцип роботи балансувальника заряду

Контролер аналізує напругу і запускається, якщо воно збільшується. Система вираховує середній показник і, за спеціальними шлейфам, бере інформацію з кожного окремого акумулятора. Якщо напруга на АКБ перевищує середнє, то контролер подає команду на компенсацію навантаження. Якщо нижче - навантаження знімається. Ці дії прив'язані до циклів зарядки-розрядки, і, з кожним новим колом, напруга наводиться до середніх показників.

Якщо показник загального електричної напруги не збільшується протягом трьох робочих годин, то контролер сигналізує про те, що робота завершена і подає команду на відключення датчиків на АКБ. Але, аналіз електричної напруги не припиняється.

На всіх батареях ставлять датчик-контролер напруги. Краще за все, це зробити поряд з контактами, потім підключити плюс до плюса, мінус - до мінуса. При правильному монтажі датчик блимає. Якщо сигналу немає - або неправильно підключили, або акумулятор не справний. За COM-порту контролер може виводити інформацію по кожній батареї на персональний комп'ютер.

Крім того, контролер сигналізує при падінні, або підвищенні напруги на акумуляторах, нижче 10,5 Вольт і вище 15 Вольт.

висновки

Вирівнювання зарядів акумуляторів - необхідна технічна міра. Вона підвищує безпеку використання АКБ і збільшує термін їх служби. Сучасні контролери балансування АКБ тестують технічний стан кожної батареї і дають можливість використовувати систему, мінімізувавши втрати. В цілому, це корисно з міркувань безпеки і гарантує надійну і безперебійну роботу обладнання.

Відгуки покупців

Ваш відгук буде першим.

+10 грн

Залишити відгук

Увага: щоб повідомлення пройшло модерацію, будь ласка, ознайомтесь з правилами публікації відгуків.

Останні новини