Водні падлборди - надувні SUP дошки для веслування стоячи

25 червня 2018 р.

Тепер для занять серфінгом не обов'язково виїжджати на моря і океани. Для серфінгу в спокійній воді і навіть в закритому водоймищі існують надувні падлборди. Щоб допомогти освоїти цей вид активного відпочинку, наш інтернет-магазин пропонує Вам купити якісні дошки Jobe.

Paddle Boarding (ще одна назва SUP брудного) - це водна спортивна дисципліна. Stand Up Paddle з англійської перекладається як «стояти з веслом». Спортсмен, стоячи на надувному падлборде, задає рух, використовуючи вертикальне весло. Прийнято говорити, що це новітній вид розваги, але це не зовсім відповідає дійсності. Популярність падлбордінг придбав відносно недавно, але відомий вже більше 60 років.

Paddle Board з'явився на гавайських островах в 50-х роках двадцятого століття. Узбережжя острова Вайкікі відрізняється хорошими умовами для серфінгу, тому щороку туди з'їжджаються натовпи професійних серфінгістів і туристів, які хочуть долучитися до цього заняття. Всіх їх об'єднувало бажання привезти додому фотозвіти про відпочинок. Але на дошці для серфінгу фотографуватися досить складно, з огляду на те, що до появи екстрим відеокамери камери GoPro було ще 50 років. Одним з видів заробітку місцевих жителів було фотографування туристів-серфінгістів. Для цього аборигени використовували свої традиційні дошки - Лонгборди (які стали попередниками SUP дощок). Щоб вибрати вдалий ракурс, вони підгрібав веслами від каное і робили кадри, які потім охоче купували приїжджі.

водні падлборди

Так гавайці винайшли новий вид катання. Тривалий час підкорення хвиль дошкою і веслом білі люди називали - «beach boy surfing». На місцевому мовою паддлбордінг - це «Ku Hoe He'e Nalu» - гребти веслом стоячи на дошці на хвилі, поетично, погодьтеся. На правах «серфінгу для пляжних хлопчиків» Paddle Board перебував до кінця 70х. Лише кілька аматорів змогли оцінити красу цього заняття, серед них відомий - John Zabatocky, що вважається батьком стилю. Саме він пропагував SUP дошки, і навіть в наш час, коли йому вже 80 років, чудово справляється з морськими хвилями.

Прихід популярності Paddle Board

Цікаво, що популярністю SUP дошка зобов'язана штилю. У 2000 році на узбережжі Каліфорнії була аномально безвітряна погода. А уявіть, сотні туристів заплатили за те, щоб освоїти серфінг і покататися на дошках. І ось інструктор Рік Томас запропонував своїм учням взяти в руки весло. Це принесло несподівані результати, люди успішно освоювали дошки і набагато швидше переходили на звичний серфінг. Але тоді був штиль і навіть зірки серфінгу кинулися в магазини скуповувати знаряддя для веслування, щоб підтримувати форму і приємно проводити час.

Надувні падлборди як спорт

У 2003 році надувні SUP дошки ще ніде особливо не фігурували, але пройшло зовсім небагато часу і все змінилося. У 2004 році у всіх англомовних країнах користувалася великою популярністю програма Buffalo's Big Board Classic. І ось меланезіец, серфінгіст і спортсмен Brian Keaulana презентував рух на паддлборде, як новий вид спорту. Завдяки телебаченню і всесвітньої мережі, про нього дізналися аматори водного спорту та успіх був вирішений наперед. У 2004 році в павутині вже пропонували сотні тисяч варіантів по цій темі. Через чотири роки рятувальна служба «Штатів» класифікована SUP дошку як плавальний кошти. Це означало, що Paddle Boarding визнаний як окремий варіант активного відпочинку. І ще через два роки SUP вже відомий і любимо по всій планеті.

Популярність SUP дошки стрімко зростає, на змаганнях представники цього напряму виступають як окрема гілка серфінгу. Аматорські змагання збирають тисячі глядачів. Є надія, що скоро Paddle Board стане олімпійським видом спорту.

водні падлборди

Розвиток Paddle Board

Причин для виділення SUP дошка в окрему дисципліну кілька:

  • Серфінг - розвага для багатих. Зверніть увагу, крім спеціальної дошки потрібно мати спеціальний костюм і спорядження.
  • Потрібно брати уроки у професіонала, тому що навчитися добре кататися самостійно досить важко.
  • Відповідні умови - високі хвилі є далеко не на всіх пляжах світу, тому доведеться витрачається на авіаперельоти.
  • Ну і час, яке це все займає - коштує чималих грошей.

Для катання на надувному SUB дошці потрібна вода, весло і сама дошка. Достатньо всього лише години, щоб навчитися гребти і стояти, не падаючи. Плавати можна в будь-якому басейні або водоймі. Доступність і простота зробили цей вид спорту дуже популярним.

Серфінг і паддлбордінг мають спільний початок, але помітно різняться за своїм характером. Надувні падлборди ширше і довше стандартної дошки для серфінгу. Це гарантує хорошу стійкість на воді. Тут швидкісні показники відіграють другорядну роль.

Ось приклад, дошка для звичайного серфінгу, середнього розміру, знаходиться в межах 50-60 см. А SUP дошка для швидкісного серфінгу - 65 см., Моделі для відпочинку та риболовлі ще ширше - 90 см. Звичайно, вільно стояти навіть на такому плавзасобі перший раз нелегко.

Два види серфінгу віддаляються один від одного, не має сенсу плавати з веслом на звичайній дошці, тим більше, розроблені спеціалізовані моделі для людей початкового рівня підготовленості. Першими освоїли виробництво спеціальних дощок фірми-виробники човнів для подорожей по гірських річках. На те у цих компаній були всі підстави: досвід розрахунку гідродинамічних властивостей, спецматеріали, розуміння конструктивних тонкощів. Завдяки цьому, модельний ряд SUP дощок значно розширився. Випускають такі види цих плавзасобів:

  • універсальні дошки;
  • турінгових;
  • рибальські;
  • гоночні;
  • надувні падлборди;
  • дошки для сплавів по річках.

Змінилися і весла. Якщо історія починалася з веслування короткими веслами, то тепер вони стали довшими. Вибираючи весло для SUP дошки, рекомендують додавати 20 см до власного росту. Є недорогі доладні версії. Розвивається виробництво рюкзаків, спецспорядження, чохлів і кріплень.

водні падлборди

Причина популярності Paddle Boarding

Як вже було сказано, відносно невисока вартість і величезне задоволення, яке дарує цей вид спорту. Витративши одну годину, новачок перетворюється в впевненого середняка, це в рази швидше, ніж в інших видах серфінгу. Неважливо, якої глибини водойма, не актуальне наявність хвиль і моря взагалі. Ви гарантовано отримаєте задоволення, катаючись навіть в сільському ставку. Спорядження для надувних падлбордов коштує набагато дешевше.

Ще один важливий момент - у дам центр маси розташований нижче, ніж у джентльменів, тому є деякі труднощі з засвоєнням правильної стійки на дошці. Тут же цієї проблеми не існує. Крім того, надувний падлборд чудово розвиває м'язи тіла. Вона дає можливість підтримувати хорошу спортивну форму.

Не так давно індустрія явила світові ще два види спорту, які хоч і не претендують на змагальність, але привертають увагу. Я говорю про САП-йоги і САП-фітнесі. Справа в тому, що робити асани з йоги на дошці значно складніше, ніж на суші. Потрібні точний контроль і уважність. Те ж саме відноситься і до фітнесу. Розроблено спеціальні комплекси, які зміцнюють малі групи м'язів, які в звичайних умовах задіяти достатньо складно. Ці всі говорить про великий потенціал розвитку Paddle Boarding, як загальнодоступного і популярного виду спорту.

Відгуки покупців

Ваш відгук буде першим.

+10 грн

Залишити відгук

Увага: щоб повідомлення пройшло модерацію, будь ласка, ознайомтесь з правилами публікації відгуків.

Останні новини