Вибір і монтаж сонячних панелей для приватного будинку

5 березня 2018 р.

Зараз популярні «зелені» джерела енергії, серед яких важливу роль відіграє сонце. Перевага його енергії в тому, що вона невичерпна. Тепла світила вистачить на всіх, промені будуть надходити ще мільярди років. Розумно скористатися цим подарунком всесвіту.

Система збору та перетворення енергії складається з сонячних батарей, інвертора (перетворювача енергії), акумуляторної батареї та електронного контролера. Як підібрати і встановити сонячні батареї будемо говорити в цій статті.

Підбираємо сонячні панелі

Доглядаючи панелі, в першу чергу має сенс звернути увагу на виробників. Зараз на ринку велика кількість брендів, як серед них вибрати постачальників, вироби яких не підведуть? Найважливіший момент - уникати крайнощів. Рекомендуємо не поспішати купувати занадто дешеві або занадто дорогі сонячні панелі. У першому випадку ви ризикуєте придбати неякісний товар, а в другому - розчаруватися від того, що переплатили і при цьому отримали те, що могло коштувати в півтора рази дешевше. Зверніть увагу на продукцію перевірених брендів: EverExceed , Kingdom Solar (KDM) , Yingli Solar , JA Solar , ABI Solar . Серед пропозицій цих компаній, представлених в нашому каталозі, можна підшукати будь-які варіанти, які задовольнять за якістю, ціною та функціоналу, при цьому ви не будете переплачувати за рекламу виробника.

Вибір і монтаж сонячних панелей

При виборі сонячного модуля враховуйте три головні чинники:

  • геометричні особливості конструкції;
  • електронапругу на виході;
  • тип елементів.

Геометрія обумовлена монтажем. Важко знайти рішення для будь-якого випадку, однак, якщо вибирати, ставити одну габаритну панель або кілька малих, краще брати одну. Великі батареї ефективніше використовують корисний простір, менше потрібно кріплень і більше надійність.

Площа батарей зазвичай невелика (до 1,5-2 кв.м.) при робочій потужності до 180-260 Вт. Щоб забезпечити необхідні напруга і потужність, після монтажу їх з'єднують в ланцюзі. Щоб гарантувати правильну роботу системи, краще використовувати однотипні батареї.

Наприклад, у нас на сайті є популярні бюджетні панелі Kingdom Solar KD-P150-36, потужність 150 Вт, розміри 1482 x 670 x 30 мм, напруга 18,5 Вольт, ток 8,68 А., при поєднанні з панелями YingLi YL270P- 29b, потужністю 270 Вт, 30,7 Вольт і 8,8 А. будуть питання з напругою, не дивлячись на те, що ампераж майже збігається. Це можна вирішити, але неприємно.

З напругою все відносно просто, для промислових масштабів частіше беруть батареї на 24 Вольт, струми у них вдвічі менше, ніж у 12 Вольт при однаковій потужності. Найчастіше, батареї однієї фірми з різною напругою відрізняються тільки технологією комутації елементів. Панелі з напругою 12 Вольт купують для малопотужних систем (наприклад, для приватного будинку, дачі або кемпінгів) або з конструктивних міркувань, коли для великих панелей немає місця.

При складанні конструкції з окремих елементів, не забудьте про діодах, що усувають протікання зворотних струмів при нерівномірному засветке. Інакше можливий перегрів і псування деяких елементів при частковому затемненні.

Вибираємо панелі по типу фотоелементів

Зараз найбільш поширені кристалічні фотоелементи, вони бувають:

  • монокристалічні кремнієві;
  • полікристалічні.

Крім цього активно розвиваються тонкоплівкові системи, їх роблять:

  • із застосуванням діселеніда індію і міді (CIS);
  • телуриду кадмію (CdTе);
  • аморфного кремнію.

Зараз поширені елементи на монокристаллическом і поликристаллическом кремнії. Монокристалічні мають більший ККД 15-18%, а полікристалічні - 11-16%, але коштують дешевше. Тут потрібно сказати, що в готових системах ціна за ват при перерахунку на що видається потужність, різнитися не сильно.

Щоб підвести підсумок скажемо - оптимальним рішенням за сукупністю характеристик будуть монокристалічні модулі. А вибір моделі простіше зробити, виходячи із завдань і бюджету. Для більшості випадків цілком достатньо панелей із середньої цінової категорії.

Про тонкоплівкових панелях - вони ще не набули широкого поширення і коштують досить дорого. При цьому фахівці говорять, що за ними майбутнє, тому що вони технологічно більш зручні і мають потенційну можливість зниження ціни в порівнянні з кристалічними.

Вибір і монтаж сонячних панелей

Установка сонячних батарей

Для продуктивного використання технологій збору сонячної енергії, враховуйте такі особливості:

  • Тінь. На батарею повинно потрапляти велика кількість сонячних променів. Якщо встановите батарею в тіні, вона не видасть багато енергії. Направте панелі на південь, у бік сонця, щоб гарантувати достатню кількість променів.
  • Не забудьте про нахил. Інженери-монтажники радять робити кут нахилу рівний географічній широті. Бажано, щоб була можливість коригувати кут нахилу на дванадцять градусів - щоб врахувати відхилення осі, обумовлене зміною пір року. Дані по широті і розі можна взяти з інтернету, є достатня кількість спеціалізованих сервісів.
  • Ще один важливий момент - батарея повинна бути доступна для чищення. Влітку на ній накопичується пил, взимку - сніг, вони знижують ефективність батарей, а викликати кожен раз вишку - дорого і незручно.

Етапи монтажу батареї

На початку потрібно визначитися, де будете кріпити батареї. Це може бути дах будинку або спеціальна платформа.

У першому випадку кріплення здійснюється в два етапи:

  1. установка профілю на покрівлі;
  2. кріплення батарей до профілів спеціальними болтами.

Кріпильний профіль - це паралельні направляючі, які монтують поверх покрівлі. У більшості випадків їх цілком достатньо, щоб забезпечити надійну фіксацію. Існують інноваційні «безконтактні», рамні профілі, які зовсім не потребують свердління і тримаються за рахунок геометричної форми і ваги. Вони розроблені в США і поступово завойовують ринок. При всій зручності використання знімних конструкцій виникають деякі побоювання, що, прокинувшись вітряним вранці, виявиться що панелі вирушили в політ. Але сама ідея непогана.

Важливу роль в монтажі грає тип покрівлі. Якщо збираєтеся встановлювати панелі на шифер, можуть виникнути проблеми. Шифер крихкий, конструкцію потрібно надійно кріпити до несучих балок. Монтаж панелей на даху дозволяє заощадити місце на території садиби. А ось чистка може викликати деякі труднощі. Але в принципі і це питання вирішуємо при вдумливому підході.

Якщо ви вирішили встановити сонячні панелі на спеціалізованих наземних рамах, то потрібно зробити такі кроки:

  1. Розрахувати габарити конструкції.
  2. Підібрати місце під ферми.
  3. Купити алюмінієвий куточок і профіль.
  4. Приготувати інструмент і кріплення.
  5. Зібрати раму і змонтувати панелі.

Важливо, щоб панелі були надійно закріплені і не зміщувалися ні при якому вітрі. Навіть невеликий люфт може з часом привести до псування батарей. Після монтажу зазвичай приступають до підключення електричних компонентів системи - інвертора, контролера і електромережі вашого житла. Але це вже тема для іншої статті.

Відгуки покупців

Ваш відгук буде першим.

+10 грн

Залишити відгук

Увага: щоб повідомлення пройшло модерацію, будь ласка, ознайомтесь з правилами публікації відгуків.

Останні новини