Що позначають всі ці DSI, HDI, Chirp у ехолотів Lowrance?

6 червня 2017 р.

Останнім часом, розвиток частот донного сканування водойм принесло в назву ехолотів Lowrance безліч незрозумілих абревіатур, які викликають у клієнтів складності з розумінням поколінь модельного ряду приладів. У цьому матеріалі ми постараємося це виправити і прояснити хронологію розвитку частот ехолотів.

Рибалкам, які тільки знайомляться з новим хобі і стоять перед вибором свого першого ехолота, варто розібратися з великою кількістю пропонованих моделей. Сучасні технології пропонують безліч пристроїв, здатних полегшити рибалці пошук бажаного трофею. Зараз вже не потрібно покладатися лише на удачу. В онлайн-магазині Навітек можна придбати ехолоти Lowrance - прилади, які значно підвищать ефективність риболовлі. Вони також поліпшать показники результативності - відтепер ви знайдете в кілька разів більше риби, а сам процес буде приносити ще більше задоволення.

Ехолот для риболовлі - це спеціальне пристосування, яке дозволяє вимірювати відстань від поверхні водойми до його дна за допомогою спеціальних імпульсів. На підставі вимірювання часу пройденого з моменту відправки до отримання відбитого сигналу, гідролокатори здатні відобразити картинку приховану під товщею води від очей людини. Без цього приладу важко уявити результативну сучасну рибалку. З його допомогою можна зрозуміти нюанси рельєфі дна, який включає в себе западини, нерівності та корчі; тип ґрунту, який може бути кам'яним, піщаним або глиняним і т.д. Прилад відображає ті об'єкти, які знаходяться під водою. Отже, пристрій допоможе виявити рибу, яка плаває поблизу. Ви дізнаєтеся її розміри, незалежно від того, рухається вона чи ні. На ринку пристосувань для риболовлі ви знайдете безліч моделей, які відрізняються один від одного характеристиками і наявністю різних вбудованих технологій, які додатково підвищують ефективність риболовлі. Широкий асортимент усіх вводить в ступор, проте ми зосередимося на пристроям від компанії Lowrance, яка вважається справжнім флагманом у виробництві ехолотів середнього цінового сегмента.

ехолоти Lowrance

Навітек був одним з перших інтернет-магазинів, який почав продавати офіційні ехолоти Lowrance. До нас продавав тільки «сірий ринок» без сервісу і з гарантіями до виходу з дверей магазину! Офіційні ехолоти - це значить повністю адаптовані для українського ринку, русифіковані, з відображенням метричних систем вимірювання, а також гарантійної підтримкою протягом 2-х років від офіційного представництва Lowrance в Україні.

Ехолоти були одними з перших товарів в нашому каталозі. Тому за довгу історію продажів з 2004 року ми маємо величезний досвід і бачили багато поколінь, які змінили один одного, померлих брендів і модифікованих моделей.

Компанія Lowrance не тільки придумала ехолот більше 60 років тому, але й досі відрізняється вражаючою стабільністю серед виробників-конкурентів завдяки постійному розвитку і оновленню модельного ряду морської навігації та електроніки для риболовлі.

За час свого розвитку прилади Lowrance перестали бути просто ехолотом або просто картплоттера. Це розумні гаджети з мультисенсорними екранами і багатоядерними процесорами, стабільної операційною системою зі зручним інтерфейсом, а також не тільки з підтримкою морських протоколів NMEA, але і бездротовими можливостями Bluetooth і Wi-Fi. І ще багатьма можливостями, які неможливо охопити в одному матеріалі.

У даній статті ми не будемо розглядати всі відмінності представлених моделей, лише пройдемося по частотним характеристикам, тому що саме вони, спільно з програмним забезпеченням обробки відбитих сигналів, відповідають за основну властивість ехолота - чіткість і точність відтворення донного рельєфу. Бурхливий розвиток протягом декількох років цього параметра принесло плутанину в свідомість покупців, коли вони бачать незрозумілі абревіатури DSI, HDI, Chirp, StructreScan в назвах приладів. Хочемо допомогти в цьому розібратися!

Розвиток лінійки ехолотів Lowrance

Візьмемо для розгляду лінійки ехолотів в середньому ціновому класі, починаючи з Lowrance X125 / X126 DF , тому що саме з них почалася «гонка частот». Ехолоти того покоління володіли традиційними частотами 200/83 або 50 kHz. Потім випустили легендарну лінійку Lowrance Mark-5x / Mark-5x Pro з тими ж частотами, але поліпшеним аналізом зворотного сигналу. Ці моделі рибалки знають, люблять і навіть до цих пір намагаються знайти в продажу. Вони працюють з оригінальним Двопроменева випромінювачем HST-WSU / HST-WSBL .

Але технічний прогрес не стоїть на місці, і застарілі моделі витісняються сучаснішими. Протягом декількох років відомим моделям Mark / Elite виробник додавав суфікси: спочатку DSI, потім HDI, потім Chirp.

Сучасні технології ехолокації Lowrance

Для прикладу наведено ехолоти середнього цінового сегмента. Дешевші або більш дорогі моделі відрізняються тільки розміром екрану, про що свідчить цифра в назві. 3/4/5/7/9/12 - це розмір дисплея по діагоналі в дюймах. Щоб отримати його звичне метричний значення потрібно помножити на 2,54 см.

ехолоти DSI

Дану технологію компанія представила ще в 2009 році. Повна назва звучить як «DownScan Imaging». Це була перша спроба відображення фотореалічного зображення. Таким чином, тут ми отримуємо високочастотні промені, які пробивають всю товщу води безпосередньо під вашим човном. Також ці моделі володіють підвищеним діапазоном частот сканування. Подібні революційні зміни дозволили отримувати більш чітке зображення всього того, що знаходиться внизу. Важливо відзначити, що зміна рельєфу видно тільки в русі. Інакше будете бачити пряму лінію, оскільки глибина під вами не змінюється. При цьому існують показники мінімальної і максимальної швидкості. Оскільки частоти підвищилися, то тут ми маємо промені 455/800 кГц. На відміну від Broadband Sounder, промені мають форму більш плоского конуса.

Головною перевагою зазначеної технології є надзвичайна фотореалістичність, адже зображення вийде кристально-чистим і буде відображати найдрібніші деталі підводного світу.

Серед найбільш явних недоліків - риби відображаються не символами. Рибак побачить їх як звичайні підводні структури, які ехолот намагається відобразити з максимальною чіткістю. Після традиційних ехолотів, що відображають риб дугами і символами рибок, рибалкам це було не звично. Риб видно, але, наприклад, квокерам не так добре видно підйом сома, а також інші звички рибалок робили не дуже зручним читання даних ехолота. Рибалки почали просити повернути ехолотів функцію відображення риб дугами. Тому не сильно прижилося.

Приклад: Lowrance Mark-5x DSI / Elite-5x DSI - сумісні з високочастотним випромінювачем DSI Skimmer .

ехолоти HDI

Назва технології Hybrid Dual Imaging перекладається як «подвійне гібридне зображення», що вже говорить сама за себе. Тут поєднуються одразу дві розробки - традиційна Broadband Sounder (83/200 kHz, конус з круглим підставою) і DownScan Imaging (455/800 kHz, конус з овальним підставою, витягнутим перпендикулярно руху човна).

Компанія-розробник врахувала побажання користувачів, і технологія HDI повернула звичну схему відображення риб в променях Broadband Sounder. Така комбінація дозволяє отримувати більше інформації про дні водойми і більш повно представляти його структуру.

Приклад: Lowrance Mark-4 HDI / Elite-5 HDI - сумісні з високочастотними датчиками вертикального сканування HDI Skimmer XDCR .

ехолоти CHIRP

Подальший розвиток технологій ехолокації було названо Compressed High-Intensity Radiated Pulse, що перекладається як «стислий високоинтенсивний випромінюється сигнал». Якщо виражатися ще більш простою мовою, то нам це поняття відомо як лінійна частотна модуляція. Сонари, які застосовують технологію CHIRP випромінюють відразу кілька імпульсів з різною частотою. Приймач, розрахований на прийом сигналів в широкому спектрі частот, аналізує зворотні відбиті від дна сигнали від кожного імпульсу.

Ехолот, оснащений подібними властивостями, дозволить рибалці побачити ще більш чітке зображення, а також отримати більш точні дані підводних об'єктів, які піддаються вивченню. Зараз же приймач, розрахований на обробку сигналів в дуже широкому спектрі частот, може безперешкодно обробляти кожен з них.

Прилади з CHIRP значно підвищують рівень захисту від перешкод, хоча раніше шуми суттєво знижували якість даних, що відображаються. Спільно з технологією фільтрації перешкод ASP (Advanced Signal Processing) знижується необхідність додаткової ручної настройки приладу для виявлення риб і поділу підводних об'єктів.

Ехолоти, що підтримують технологію CHIRP отримали новий датчик, який істотно компактніше і легше своїх попередників, але забезпечує краще поділ підводних об'єктів один від одного.

Приклад: Lowrance Elite-5 CHIRP / Elite-7 CHIRP - працюють з датчиками вертикального сканування HDI Skimmer XDCR .

Ехолоти Lowrance Hook

Тепер Ви бачите, що Broadband,DSI,HDI,Chirp - це ні що інше, як поетапний розвиток частот обробки сигналів ехолокації. Але користувачам складно оперувати абревіатурами і це приносить плутанину. Маркетологи Lowrance подбали про це і перейменували прилади в лінійці середнього класу в ехолоти серії Hook, які поєднали всі доступні вертикальні технології сканування і на цьому плутанина, начебто, закінчилася.

Приклад: Lowrance Hook-5 / Hook-7 - сумісні з високочастотними датчиками вертикального сканування HDI Skimmer XDCR .

ехолоти StructureScan

Вихід нових технологій спричинив за собою зміну датчиків ехолотів, які були несумісні між ехолотом різних поколінь. Далі в прилади почали інтегрувати технології бокового сканування, і в середньому ціновому сегменті з'явилася серія Lowrance Elite Ti зі StructureScan'ером. Для того щоб задіяти всі можливості сонара потрібно було ставити два датчика. Один відповідав за вертикальне сканування, інший - за горизонтальне. Це було громіздко і незручно в установці, плюс додаткова кавітація на транце човна. Виробник прекрасно це розумів, тому випустив датчик «все в одному» - Lowrance TotalScan, який можна купити окремо або в комплектації з приладами сумісних серій.

Приклад: Lowrance Elite-5 Ti / Elite-7 Ti - є варіант вибору датчика TotalScan (для повного сканування) або HDI (тільки для вертикального сканування).

Відгуки покупців

Ваш відгук буде першим.

+10 грн

Залишити відгук

Увага: щоб повідомлення пройшло модерацію, будь ласка, ознайомтесь з правилами публікації відгуків.

Останні новини